Przejdź do głównej zawartości

Zdrowie - takie proste

Zdrowie łatwo utrzymać.

Żyjemy w świecie konsumpcjonizmu. Jemy zbyt dużo, zbyt śmieciowo. Coraz mniej się ruszamy i coraz mniej odpoczywamy. Zaburzamy cały ewolucyjny mechanizm naszego zdrowia. 

Zdrowie to nic innego jak brak chorób. To stan, w którym organizm pracuje prawidłowo. Nie musimy mieć sylwetki atlety, nie musimy dążyć do jakiś nakreślonych schematów. Mamy być zdrowi na ciele i umyśle. Mamy cieszyć się każdym dniem bez aberracji powodowanej bólem lub
dyskomfortem.

Gdy zobaczymy w lustrze wielgachną oponę, lub nasze zdrowie zacznie kuleć rozpoczynamy doraźne mechanizmy naprawcze. Kupujemy suplementy diety, kupujemy jakieś bzdurne urządzenia do poprawy zdrowia a jeśli mamy naprawdę zaparcie to nawet możemy kupić sobie karnet na siłownię. 

To wszystko można o kant dupy potłuc. W świecie konsumpcji nie dowiemy się prawdy. Prawda zaś jest prosta i tania:

  • Możemy zaoszczędzić masę pieniędzy na tym, że przestaniemy bez sensu ciągle wrzucać coś do brzucha jak do śmietnika. 
  • Możemy zaoszczędzić masę pieniędzy zażywając ruchu, robiąc proste ćwiczenia i nic za to nie płacąc. 
  • Możemy zaoszczędzić kasę również na lekarzach i lekarstwach szanując swoje prawa do pracy i wypoczynku. Redukując stres. 


Zdrowie zaczyna się tam gdzie źródło ma świadomość. Organizm ma olbrzymie możliwości regeneracji i adaptacji. Nadwyrężamy te możliwości stosując się do zaleceń społecznych. Praca jest szlachetna wypoczynek jest dla leni. Najpierw obowiązek potem przyjemność. W kopcu termitów tracimy swoją prywatność i swoje poszanowanie do ciała i do siebie. 

Najpierw zrozumienie. Zaraz potem powróci zdrowie. Nic nie trzeba kupować, trzeba tylko spojrzeć na swoje życie bardziej uważnie. 

Zdrowie to jedynie: 

  • rozsądne jedzenie, 
  • rozsądny ruch, 
  • rozsądny wypoczynek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Syrop skrobiowy

Słodki zamiennik zamiennika W okresie głodu w Niemczech spowodowanego przedłużającą się pierwszą wojną światową zapoczątkowane zostały zmiany w sposobie odżywiania i sposobie myślenia. Erzac (namiastka, substytut, zamiennik) zaczął pojawiać się na stołach wypełniając braki po wartościowszym jedzeniu. I tak margaryna wyparła masło, warzywa a w tym ziemniaki wyparły mięso (wywożone na front dla wojska, bo wojsko dla Niemców znaczyło więcej niż cywile), brukiew wyparła ziemniaki, cukier z buraków wyparł cukier z trzciny.

Witamina C - była dobra i jest dobra

Wiśnia z Barbados - bomba witaminy C Może wiesz, może nie wiesz, że Witamina C... Witamina C została wyodrębniona i zidentyfikowana w 1933 roku przez węgierskiego biochemika. Albert Szent-Gyorgyi został uhonorowany za to dokonanie nagrodą Nobla w 1937 roku.  Nazwa kwas askorbinowy związana jest z jednym ze schorzeń wynikających z jej niedoboru. Tą chorobą jest szkorbut, dawna dolegliwość marynarzy, którzy ze względu na źle przygotowane odżywanie cierpieli na poważny niedobór witaminy C.