Przejdź do głównej zawartości

Hummus - czyli przetarta ciecierzyca

Ciecierzyca to postawa hummusu

Specjalnie na zamówienie Moniki. Mówię tu o humusie 3 generacji, który w bazie Atmosfery schodzi lekko, łatwo i przyjemnie.
Hummus to potrawa pochodząca z Libanu, bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Głównym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, obowiązkowo musi być w nim również czosnek. Reszta wydaje się być swobodną fantazją kulinarnego twórcy.

Jeśli chodzi o hummus 3g to nie zabrakło w nim typowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Prosty w przygotowaniu i smaczny.
Najdłużej schodzi gotowanie ciecierzycy, jest upiardliwa do granic możliwości. Trzeba przeczekać kilka godzin albo namoczyć ja przez całą noc.
Po ugotowaniu powinna mieć konsystencję miękkiego grochu, rozgotować ją raczej trudno.
Gdy ją ugotujemy, wrzucamy do robota kuchennego. 

Na duży kubek (tak pod 0,5 litra) ciecierzycy dodajemy  2-3 ząbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, dosalamy solą lub sosem sojowym, a dolewanym mlekiem regulujemy gęstość. Polecam dodać curry, dzięki temu (i dzięki czosnkowi) hummus jest w miarę stabilny.

Ma powstać luźna, jednolita pasta o konsystencji nieco gęstszej niż musztarda.
Jeśli nie zjemy hummusu na raz, warto go pasteryzować.


Podawać można normalnie do obiadu jako uzupełnienie talerza. Fajnie smakuje z grillowanymi potrawami, dobrze wchodzi z pieczywem zamiast masła.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zdrowie - takie proste

Zdrowie łatwo utrzymać. Żyjemy w świecie konsumpcjonizmu. Jemy zbyt dużo, zbyt śmieciowo. Coraz mniej się ruszamy i coraz mniej odpoczywamy. Zaburzamy cały ewolucyjny mechanizm naszego zdrowia.  Zdrowie to nic innego jak brak chorób. To stan, w którym organizm pracuje prawidłowo. Nie musimy mieć sylwetki atlety, nie musimy dążyć do jakiś nakreślonych schematów. Mamy być zdrowi na ciele i umyśle. Mamy cieszyć się każdym dniem bez aberracji powodowanej bólem lub

Syrop skrobiowy

Słodki zamiennik zamiennika W okresie głodu w Niemczech spowodowanego przedłużającą się pierwszą wojną światową zapoczątkowane zostały zmiany w sposobie odżywiania i sposobie myślenia. Erzac (namiastka, substytut, zamiennik) zaczął pojawiać się na stołach wypełniając braki po wartościowszym jedzeniu. I tak margaryna wyparła masło, warzywa a w tym ziemniaki wyparły mięso (wywożone na front dla wojska, bo wojsko dla Niemców znaczyło więcej niż cywile), brukiew wyparła ziemniaki, cukier z buraków wyparł cukier z trzciny.

Witamina C - była dobra i jest dobra

Wiśnia z Barbados - bomba witaminy C Może wiesz, może nie wiesz, że Witamina C... Witamina C została wyodrębniona i zidentyfikowana w 1933 roku przez węgierskiego biochemika. Albert Szent-Gyorgyi został uhonorowany za to dokonanie nagrodą Nobla w 1937 roku.  Nazwa kwas askorbinowy związana jest z jednym ze schorzeń wynikających z jej niedoboru. Tą chorobą jest szkorbut, dawna dolegliwość marynarzy, którzy ze względu na źle przygotowane odżywanie cierpieli na poważny niedobór witaminy C.