Przejdź do głównej zawartości

Co to jest efekt jojo?

Prawie każdy spotkał się tym określeniem. Jojo to pozornie tajemnicze zjawisko powrotu do poprzedzającej odchudzanie wagi. 

Tajemniczość rozwiewa się, gdy zdamy sobie sprawę z faktu, że to zmiana trybu życia odbija się na naszej wadze. Jednorazowe wyżerki lub jednorazowe głodówki nie zmieniają naszej wagi. 

Budowa i waga ciała są odzwierciedleniem sposobu życia. 


Jeśli chcemy trwale zmienić masę i budowę ciała trzeba trwale zmienić tryb życia i odżywiania. Jednorazowe zrywy, nawet jeśli są bardzo drastyczne w efektach zakończą się efektem jojo, gdy wrócimy do starych nawyków.

Szczególnym zagrożeniem są głodówki odchudzające. Jeśli nastawiamy się na chudnięcie przez nie jedzenie dla organizmu jest to jawny atak na jego sposób funkcjonowania. Gdy tylko 'pękniemy' albo osiągniemy zamierzoną wagę nastąpi przygotowanie do obrony przed następnym atakiem, czyli gromadzenie zapasów. Poczujemy wtedy dobrze co to jest jojo.

Jojo jest więc tylko odzwierciedleniem powrotu do nieprawidłowego sposobu żywienia i małej aktywności ruchowej.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zdrowie - takie proste

Zdrowie łatwo utrzymać. Żyjemy w świecie konsumpcjonizmu. Jemy zbyt dużo, zbyt śmieciowo. Coraz mniej się ruszamy i coraz mniej odpoczywamy. Zaburzamy cały ewolucyjny mechanizm naszego zdrowia.  Zdrowie to nic innego jak brak chorób. To stan, w którym organizm pracuje prawidłowo. Nie musimy mieć sylwetki atlety, nie musimy dążyć do jakiś nakreślonych schematów. Mamy być zdrowi na ciele i umyśle. Mamy cieszyć się każdym dniem bez aberracji powodowanej bólem lub

Syrop skrobiowy

Słodki zamiennik zamiennika W okresie głodu w Niemczech spowodowanego przedłużającą się pierwszą wojną światową zapoczątkowane zostały zmiany w sposobie odżywiania i sposobie myślenia. Erzac (namiastka, substytut, zamiennik) zaczął pojawiać się na stołach wypełniając braki po wartościowszym jedzeniu. I tak margaryna wyparła masło, warzywa a w tym ziemniaki wyparły mięso (wywożone na front dla wojska, bo wojsko dla Niemców znaczyło więcej niż cywile), brukiew wyparła ziemniaki, cukier z buraków wyparł cukier z trzciny.

Witamina C - była dobra i jest dobra

Wiśnia z Barbados - bomba witaminy C Może wiesz, może nie wiesz, że Witamina C... Witamina C została wyodrębniona i zidentyfikowana w 1933 roku przez węgierskiego biochemika. Albert Szent-Gyorgyi został uhonorowany za to dokonanie nagrodą Nobla w 1937 roku.  Nazwa kwas askorbinowy związana jest z jednym ze schorzeń wynikających z jej niedoboru. Tą chorobą jest szkorbut, dawna dolegliwość marynarzy, którzy ze względu na źle przygotowane odżywanie cierpieli na poważny niedobór witaminy C.